Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Altos de Losada 2016/2017

22,40

D.O. Bierzo

Verpakking per 6

100% Mencía, 15 maanden Frans eiken
De oogst van de Mencía-druiven afkomstig van 21 kleine lapjes oude wijngaard, manueel geoogst, apart gevinifieerd vormen een aardse, levendige, vlezige en zeer complex wijn.
Deze zeer dense en briljante, inktzwarte terroirwijn bekoort door zijn intense aroma's van eucalyptus en rijpe rode vruchten, leder, torrefactie, met een duidelijk minerale ondertoon en balsamische toets...
Daarnaast imponeert hij in de mond met een elegante kruidigheid, prettige tanninestructuur, vlezige inhoud met karakteristieken zuren en impressies van van zoethout.
Deze ongefilterde grootheid ontwikkelt zich de komende zes tot tien jaar tot een nog mooiere aromatische charmeur met een nu al indrukwekkende balans en zijdezachte, tongstrelende afdronk. (Decanteren of minimaal een uurtje op voorhand openen voor vroege consumptie is aan te raden.)
Niet gefilterde wijn, kan bezinksel vertonen.


Losada Vinos de Finca - (BIO)  Geef alle wijnen
De wijnstreek El Bierzo ligt in noordwesten van Spanje rond de stad Ponferrada, in een lange, beschutte vallei tussen het Cordillera Cantábrica en de Montes de León, tussen het landklimaat van de Spaanse hoogvlakte en het gematigde zeeklimaat van Galicië, aan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
Bierzo kreeg de D.O. status in 1989.
De circa 4000 ha wijngaarden, verdeeld over ongeveer evenveel wijnbouwers, verspreid over 22 gemeenten met als centrum Cacabelos,
vormen een mozaïek van kleine percelen met oude wijnstokken die een groot potentieel om complexe en elegante wijnen te ontwikkelen concentreren.
Hoewel er in de regio verdienstelijke witte wijnen te krijgen zijn - gemaakt van Godello, Palomino en Doña Blanca - dankt Bierzo zijn goede reputatie vooral aan zijn rode wijnen. Deze worden in hoofdzaak gemaakt van de autochtone Mencía-druif (klemtoon op de i) die hier op een hoogte van 500 tot 600 meter boven de zeespiegel uitstekend gedijt in alluviale gronden langs rivieroevers, en op leisteenondergronden in de hoger gelegen delen.
Door de bescherming die de bergen het gebied bieden en de ligging op de grens van León en Galicia is het klimaat gematigd continentaal. Het heeft meer uren zon en minder neerslag dan Galicië. Het is minder warm/koud en droog dan op de Castiliaanse hoogvlakte door de invloed van de Atlantische Oceaan.
Losada Vinos de Finca is een recent opgericht wijnhuis gelegen in het dorp Cacabelos, in het hart van de Bierzostreek. Hier worden de eerste 'single vineyard' wijnen van de wijnregio gemaakt.
De stijl van deze wijnen wijkt af van de klassieke Bierzo's in de zin dat de wijnmakers van Losada kiezen voor vinificatie van wijnen die gekenmerkt worden door een soepele, elegante structuur waarin de invloed van hout niet dominant is.
Het merendeel van hun Mencíadruiven komt van oude stokken ('en vaso' aangeplant) op de kleirijke percelen rond Valtuille de Arriba, beter bekend als de Altos de Losada, die tot voor kort zeer ondergewaardeerd werden, maar bewust werden uitgekozen om tot elegante, fijne Bierzo-wijnen te komen.
Met een zeer gedreven milieubewuste aanpak, zich baserend op de traditionele werkmethoden maar in samenspraak met de hedendaagse wetenschappelijke ondersteuning, weten ze een zeer goed evenwicht te houden met de omgeving en vooral in hun wijnen.
Ook de creatie van architect Jezus Manzanares, het wijnhuis van 2500 m2, is  gewijd aan de natuur en haar evenwicht. Een perfecte integratie in de omgeving, een natuurlijke positionering van de verschillende functionele ruimten, als een eerbetoon aan het land van de Bierzo. Zeker en vast een bezoek waard!Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.