Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Amontillado Argüeso -

13,50

D.O. Jerez - Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda

Verpakking per 1

100% Palomino Fino.
Deze wijn wordt gemaakt van de Palomino Fino druif. Normaal gezien worden de druiven hiervoor geoogst tussen 10 en 25 september. De gisting vindt plaats bij een temperatuur van ongeveer 25 °C. Daarna wordt de most-wijn onmiddellijk gefilterd, om verder uit te gisten op inox vaten tot in de maand november/december. Dan wordt deze basiswijn versterkt tot een alcoholpercentage van 15 % vol., waarna hij wordt overgeheveld  op een rij eiken vaten van ~600 liter (voor 5/6 gevuld), "sobretablas" genoemd.  In eerste instantie start deze wijn - bestemd om Amontillado te worden - zijn opvoeding net als de eigenlijke Manzanilla.  Na enkele jaren verblijf in de solera met "flor", wordt deze wijn versterkt tot ~18 % vol.:  vanaf hier start de oxidatieve veroudering in de Amontillado-solera, gezien vanaf 16,4 % vol. alcohol geen "flor"-gistcellen meer overleven in de wijn.
Deze wijn vertoeft minimum 10 jaren in zijn solera. ´Amontillado´ betekende eigenlijk 'a la manera de Montilla', een iets noordelijker gelegen regio waar men soortgelijke wijnen maakt.
Amberkleurige karaktervolle wijn, met zeer intense notenaroma's en typische oxidatieve aroma's van een amontillado.
Zeer volle beklijvende afdronk, waarbij een relatief hoge zuurtegraad zorgt voor de balans. Één van de meest authentieke Amontillado's van de regio; rijk maar ook strak en streng, zonder toegevingen aan commerciële tendensen, waar altijd een tikkeltje zoet wordt gevraagd ...
Ideale afsluiter van een rijkelijke maaltijd en extra mooi bij blauwe kazen!

Bodegas Argüeso (Bodegas Yuste)   Geef alle wijnen
Na een jarenlange (bijna een kwart eeuw?) samenwerking met Herederos de Argüeso, was 2015-2016, een heel moeilijk jaar, met heel gebrekkige communicatie, vele beloftes van het wijnhuis uit, maar helaas geen aanlevering van hun heerlijke wijnen. Het werd hoe langer hoe meer duidelijk dat ze het economisch zeer moeilijk hadden.
Tot in april 2016 na een presentatie voor Extenda in Sevilla, ons ter ore kwam dat Bodegas Yuste, de gebouwen en soleras, merknaam en dus de wijnen van Argüeso had over gekocht.
Na een bezoek ter plaatste in mei 2016, en een zeer aangename ontmoeting met Francisco (Paco) Yuste en zijn rechterhand Gabriel Angel, zagen we dat het goed kwam!
We zijn dan ook opgetogen dat we deze wijnen 'sherry's' opnieuw kunnen aanbieden aan onze klanten.
Daarenboven bleek Sr. Yuste ook nog één van onze andere favorieten uit San Lúcar de Barrameda te hebben overgekocht, de sherry's van Bodega Pedro Romero, en kunnen we jullie dus beiden aanbieden.

Bodegas Yuste werd opgericht door Francisco 'Paco' Yuste, succesvol drankdistributeur in Andalucia. 
In 1991 kocht en renoveerde hij de historische Bodega Santa Ana in de Barrio Bajo van Sanlúcar, met inbegrip van de 100 jaar oude Manzanilla-solera. Het was het oude huis van de familie Rainera Perez Marin en het is nu de residentie van de familie Yuste.
In 1998 verwierf hij ook 'Viña La Alamedilla', 46 hectare aan wijngaarden in de Jerez, pago Carrascal. Tijdens deze periode werkte hij als een 'almacenista' (opslagbeheerder) voor andere wijnhuizen die behoefte hebben aan Manzanilla of op zoek waren naar beperkte oplages.

Later in 2001 kocht hij de Bodega Los Angeles in de Barrio Alto van San Lúcar.
Pas in 2010 voegde hij er ook de Bodega Miraflores aan toe, deze werd in 1956 opgericht door een groep van landbouwers van de Pago Miraflores (één van de meest emblematische wijngaarden van Jerez).

Tegenwoordig komen de jonge wijnen toe in Bodega Miraflores, waar ze onder ideale omstandigheden de basis vormen voor de 'sobretablas'.
Na een jaar of vijf, worden de wijnen te verplaatst naar Bodega Los Angeles (bevat momenteel ongeveer 840 botas), waar ze verouderen onder 'flor' tot leeftijd van de Manzanilla Aurora, om nadien eventueel te worden geïncorporeerd in de solera van de Manzanilla Pasada La Kika in de Bodega Santa Ana.

Ook de laatste jaren zat Francisco Yuste niet stil, in 2015 verwierf hij de rechten op de Manzanilla Aurora van Pedro Romero en in 2016 zagen we de acquisitie van Herederos de Argüeso (van befaamde en geroemde 'San León').
Dit was tevens de start van de 'hernieuwde' export naar het buitenland zijn van deze producten.


De Erfgenamen van Argüeso, met hun bodegas vlak bij de zee (aan de 'Calle Mar' in Sanlúcar) - het meest frisse deel van de gehele appellatie, ideaal voor de groei van een dikke laag 'flor' - maken niet te evenaren Manzanillas!
De jongste en lichtste 'Argüeso', hun frisse, zilte 'Las Medallas', hun diepgeurige en volbelegen grote 'San León', delicaat maar met immense diepte, fluwelig en krachtig.
Ze worden keer op keer geroemd in vergelijkende degustaties als het 'nec plus ultra' onder de Manzanillas. Ook hun Amontillado, met zijn strakke maar weelderige opbouw, hoort bij de top.


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.