Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
El Corazón de la Tierra 2012/2014/2015

23,95

D.O. Ribera del Duero

Verpakking per 6

100 % Tinto Fino, wijngaard El Corazón de la Tierra, rolkeien op zand, hoogteligging 860m, rijping 15 maanden in nieuwe Franse vaten (500 l).
Drie terroirs in het dorpje La Horra, één bijzondere wijngaard van 60-70j oud en 2 prephylloxera-wijngaarden van meer dan 80 jaar,  drie schitterende en karaktervolle wijnen.
De wijngaarden en hun ondergrond, waarvan de druiven afkomstig zijn, zijn zeer verschillend, met één gemeenschappelijk onderdeel: de zeer arme bodems. Vaak zeer diep zanderig, hier en daar met klei-invloeden en vaak kalklagen aan de bovenkant, of met rolkeien op diepe zandondergrond.
Hier zorgt de nabijheid van de Duero ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de druiven en de wijn.
De manuele oogst, wat een zeer zorgvuldige selectie toelaat, vond plaats tussen 8 en 9 van 2012. Bij aankomst in het wijnhuis worden ze ontrist, waarna sap en schillen de alcoholische gisting en verdere rijping ondergaan.

Zeer gevuld, intens donker kers, paarse reflecties, gekleurde trage tranen.
Zet in de neus kruidig (tijm en rozemarijn, kruidnagel (?)) aan met wat sous-bois impressies, gevolgd door zwart bosfruit (bramen en bosbessen), viooltjes, . een vleugje inkt.
Krachtige aanzet in de mond, gestructureerd door levendige tannines
Zeer vlezig en sappig, goed gevulde, ronde wijn, hints van chocolade, en bevestiging van de kruidigheid van de neus.
Zeer volledige, moderne wijn die de wijngaard weerspiegelt en gevormd werd door de hand van de wijnmaker. Moet niet onder doen voor bekender namen uit de regio!
Mooie toekomst (min. tot 2026). Niet gestabiliseerd, noch gefilterd, kan bezinksel vertonen.

(17,5/20 gids van Jancis Robinson)Bodega Virgen de la Asunción   Geef alle wijnen
Ribera del Duero (°DO 1982), ongetwijfeld één van de meest geprezen appellaties van de laatste 10 jaar in Spanje, doch met een reeds veel langere wijnbouwtraditie, beslaat momenteel ongeveer 22.000ha wijngaard (slechts 4000 'viñas viejas'), waarvan een kleine 300 wijnbouwers schitterende wijnen produceren.
Dit wijnbouwgebied, uitgestrekt over 4 provincies (Burgos, Valladolid, Soria en Segovia), waarvan de wijngaarden zich situeren in een strook, lengte 110km en breedte 35km, langs de rivier de Duero, heeft de perfecte terroir en klimatologische condities om topwijnen voort te brengen.
De ondergrond bestaat veelal uit kalk-kleigronden, deels uit arme zandgronden en alluviale kiezelgronden langs de oevers van de Duero.
De wijngaarden liggen op het Iberisch hoogplateau (Meseta) gemiddeld 750 meter (600 tot 850m) boven de zeespiegel. Er heerst een extreem continentaal klimaat, met zeer hete en droge zomers (<500mm/j, 2200 zonuren) en ijzig koude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is erg groot, hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma's.
Met 95% van de aanplant is de Tempranillo (Tinto Fino, Tinta del País voor stokken ouder dan 50j) de meest verbouwde druif in dit gebied. (daarnaast zijn ook in kleinere percentages Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Garnacha en Albillo (wit) toegelaten)
Ribera del Duero is een regio die als bakermat geldt van de Tempranillo of Tinto Fino, doch zeer verschillend dan die van in Rioja.
De Tinto Fino's zijn hier dieprood van kleur, intens en aromatisch, krachtige en met grote complexiteit.

La Horra is één van de hoogst gelegen dorpen (800-850m), in de appellatie van de Ribera del Duero, de vallei van de Duero-rivier, in de provincie Burgos, gesitueerd in wat ook wel de gouden driehoek van Ribera wordt genoemd: het gebied tussen Roa, la Horra en Sotillo.
Bodega Virgen de la Asunción was één van de eerste twaalf wijnhuizen in de regio. Deze coöperatie werd opgericht 1957, lang voor de erkenning als appellatie. De oudste wijngaarden stammen van vóór 1900.
De druiven voor de wijnen van dit samenwerkingsverband komen van de eigendommen van een honderd-tal families. Elke familie heeft de wijngaarden al generaties lang in bezit. In totaal wordt er van 325 hectare wijngaarden druiven geoogst, jaarlijks een 1.200.000 kg, waarvan slechts een deel wordt gebotteld en gecommercialiseerd door de coöperatieve zelf (een 200.000 flessen).
Alle druiven van de oude wijnstokken 'viñas viejas' worden gereserveerd voor eigen wijnen, het overblijvende deel van de geoogste druiven wordt verkocht aan bekende en minder bekende wijnhuizen in de regio.
Een groot deel van de wijngaarden is aangeplant 'en vaso', de klassieke struikvorm, en is meer dan 50 jaar oud. (gemiddelde dichtheid beplanting: 2200 pl/ha)
Sommige percelen zijn zelfs meer dan 100 jaar oud, onder andere de wijngaard van 'El Canto del Angel' (zandgrond, prephilloxera 'pie franco'stokken), de moeder der wijngaarden, die diende als basis om plantmateriaal te oogsten voor een groot deel van de echte 'Tinto Fino'wijngaarden in de regio.

De zeer gepassioneerde coöperanten bewerken de wijngaarden van hun voorouders, met veel enthousiasme maar met grote inspanning volgens de traditie, (='preconventioneel', zonder chemische bestrijdingsmiddelen, noch meststoffen), teneinde gezonde en geconcentreerde vruchten voort te brengen om jaar na jaar te resulteren in karaktervolle wijnen.
Alle wijngaarden worden met de hand bewerkt en geoogst. Rijping gebeurt op Frans en Amerikaans eiken, de eenvoudiger wijnen rijpen op roestvrijstalen tanks. Er wordt slecht 30% geëxporteerd.
Jordi Alonso, oenoloog met roots in Girona, gevormd in Montsant en Priorat, werd in 2012 aangesteld als technisch directeur en wijnmaker van de coop. Virgen de la Asunción.


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.