Bodega Antonio Muñoz Cabrera, Dimobe, is een
familiebedrijf opgericht in 1927.
De oprichter Juan Muñoz Navarrete begon deze
familiale traditie met zeven kleine eikenhouten vaten, en werd zo een
gerespecteerde naam in de wereld van de zoete wijn in bulk in de regio van
Axarquía (regio ten oosten van Málaga).
Zoon Antonio Muñoz Cabrera startte in 1963 met
het bottelen van de zoete wijnen, en legde daarmee de fundamenten van wat
tegenwoordig één van de meest prestigieuze wijnhuizen in de provincie Malaga
mag heten.
Nieuwe veranderingen worden in 1997 geïntroduceerd
door de broers Anaya Muñoz.
Onder het toeziend oog van hun vader, ontwikkelen
ze een eigen marketing- en distributienetwerk in de provincie Málaga en eren ze
de vorige generaties met het oprichten van een klein wijnmuseum met de
gebruiksmaterialen van de twee generaties die hen vooraf gingen.
Juan, de oudste van de broers Muñoz, technisch
verantwoordelijke van deze onderneming, lanceerde in 2003 de eerste droge
Moscatel wijn, gevolgd in 2006 door rode wijnen op basis van Syrah druiven.
Al deze ontwikkelingen en uitbreidingen van
het assortiment worden ook weerspiegeld in voortdurende investeringen in nieuwe
en efficiëntere machines en het uitbreiden van het park van 'botas' en vaten, momenteel
meer dan 160.
Deze vaten en 'botas' bepalen het
eindresultaat van de wijnen die er in 'opgevoed' worden, waarvan de oudste van
hen wordt gedateerd in 1845, en waarop hun wijn 'Arcos de Moclinejo' rust en
evolueert, een zoete Pedro Ximenez wijn met meer dan 35 jaar 'opvoeding'. Slechts
enkele uitverkorenen kunnen genieten van deze godendrank, waarvan slechts 300
flessen per jaar worden gebotteld.
Aan de basis van de wijnen van hoge kwaliteit,
geproduceerd door dit wijnhuis, ligt ongetwijfeld de locatie van hun wijngaarden,
het uitzonderlijk klimaat en de goede aanpassing van de 'Moscatel de Alejandría'
aan het extreme klimaat in de Axarquía regio.
De wijngaarden situeren zich op de richel die
de scheiding vormt tussen de dorpen Almachar en Moclinejo, en worden geflankeerd
door de Maroma (hoogste piek in Málaga), de bergen van Comares en de
Middellandse Zee, op een ruig terrein met grote hellingsgraad.
De ondergrond bestaat uit gedesintegreerde leisteen,
samen met dunne lagen aarde die zorgen voor een goede waterretentie, maar
vermijdt oppervlakkige waterplassen, die snel verdampen.
Het grote aanpassingsvermogen van de Moscateldruif
in deze extreme regio, is toe te schrijven aan zijn dikke schil en zorgt voor
een grote weerstand tegen grote warmte en droogte, die zo typerend is voor de
Axarquía-regio. De gemiddelde productie per wijnstok is 1kg per stam, waardoor
de suikerconcentratie is zeer hoog is.
De wijnen van Dimobe worden ondergebracht in
de D.O. Málaga voor de zoete (likeur) wijnen en de D.O. Sierras de Málaga voor
de stille (droge) wijnen.