Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Lirondo - Manuel Cantalapiedra 2018

11,40

IGP Castilla y León

Verpakking per 6

100% Verdejo, sobre lías
De Verdejo-druiven voor deze wijn zijn afkomstig van verschillende kleine percelen, ze ondergaan een gisting op inox-tanks, en worden nadien opgevoed met hun 'lías' gedurende een 6-7 maanden. Deze wijn wordt gebotteld zonder klaring, noch filtering, noch toevoeging van sulfiet.
Beperkte productie van 5000 flessen.
Lirondo is een Verdejo die de variëteit in een ander perspectief plaatst.

Een intense goudgele kleur en een zekere troebelheid.
Het aroma is zuiver, impressies van gist en stro, hooi en gedroogde bloemen, met de typiciteit van de variëteit enigszins op de achtergrond, verfijnde kruidigheid en mineraliteit (natte kalk).
De mooie zuurtegraad in de mond benadrukt opnieuw een fijne mineraliteit,  frisse, balsemachtige tonen van bos, kleine gele bloemen en delicate anijstonen.
Na enige tijd in het glas ontplooien de verwachte kruidachtige tonen van de variëteit zich, zeer subtiel .
Het fruit is iets discreter, ver weg van de tropische excessen die sommige witte wijnen van dit gebied tentoonspreiden; dichter bij citrusvruchten of witte perziken.
Een koude, stenige achtergrond begeleidt de wijn tijdens een de gevulde mond, opnieuw op een achtergrond van hooi en aangename appelgebak-aroma's, verfijnd bittertje.
Wijn met zeer lange afdronk.

Serveer deze wijn met verfijnde visgerechten, subtiel gekruide ceviches,.


Isaac Cantalapiedra - Manuel Cantalapiedra (BIO)  Geef alle wijnen
Een pure kijk op Verdejo

De wijnen van  de familie Cantalapiedra zijn een beetje een reis terug naar het verleden, een involutie, een poging om het terroir van La Seca en het karakter van Verdejo in de zuiverste vorm te weerspiegelen.
Een puristisch beeld van de Verdejo-druif, waarbij druiven op natuurlijke wijze worden geteeld en gevinifieerd en de invloed van de verschillende grondsoorten, terroirs weerspiegelen.
Er is op dit moment heel wat opwinding over 'natuurlijke wijn', maar er zijn te veel wijnen gemaakt,  die onder dit 'label' worden gecommercialiseerd, als een beetje een eenheidsworst. Deze zijn zeker niet één van hen.

In de zacht glooiende heuvels van Rueda ligt de bakermat van de nobele en expressieve Verdejo-druif.
Dankzij zijn stevige structuur, kruidigheid, expressiviteit,... produceert de Verdejo één van de meest geprezen witte wijnen van Spanje.
Recent ontluiken opnieuw steeds meer ambachtelijke producenten, die streven naar het produceren van authentieke, terroir-aangedreven Verdejo-wijnen die buiten de DO Rueda worden gebotteld, maar onder de overkoepelende appellatie van de landwijnen van Castilla y León.

Reeds in de 19de eeuw bewerkte de familie Cantalapiedra al wijngaarden in de stad La Seca (Valladolid).
Maar het ontstaan van het huidige wijnhuis is eigenlijk terug te voeren naar het jaar 1949, wanneer de patriarch Heliodoro op 15-jarige leeftijd een eigen 'Majuelo' aanplantte, die hij  verder samen met zijn familie zou bewerken.
Meer dan een halve eeuw later, na 35 jaar als wijnbouwer naast zijn vader Heliodoro in de wijngaarden te hebben gewerkt, neemt vader Isaac Cantalapiedra de  beslissing, niet meer enkel druiven te telen, maar samen met zijn zoon Manuel, als oenoloog, een eigen Bodega op te richten, en zo een levenswerk van een meerdere generaties, van grootvader, vader en zoon, tot eindproduct te brengen.     
Hun avontuur werd geboren in 2014, vrucht van een passie voor de wijnstokken, het land en de traditie. Deze idealen leiden hen ertoe de wijngaarden op een ecologische manier te cultiveren en wijnen met een uniek karakter voort te brengen, waarbij de variëteit en het terroir maximaal wordt gerespecteerd.

De familie Cantalapiedra bezit ongeveer 21ha aan wijngaarden, verdeeld over verschillende percelen in de gemeente La Seca, de geboorteplaats van de variëteit Verdejo.
Momenteel zijn er zeven van deze 21 hectare ontwikkeld, met een productie van slechts 27.000 flessen.
De bodems van deze percelen variëren van zanderige leem tot klei-leem, op een diepere onderlaag van kalksteen en een fundamenteel kenmerk: de oppervlaktelaag van rolkeien, waarop de Verdejo tot maximale expressie komt!
In hun poging om het land en de omgeving zoveel mogelijk te respecteren, voeren ze een doorgedreven biologische landbouw, tevens gebruikmakend van kruidenaftreksels (infusies van paardenstaart, brandnetel, wei,.) en andere behandelingen die hen helpen om ziektes onder controle te houden zonder de biodiversiteit en de balans van het ecosysteem in gevaar te brengen.
In de kelder gebruikt Manuel wilde gisten voor fermentatie, minimale hoeveelheden zwavel en geen andere toevoegingen.
Ze produceren een breed gamma aan wijnen, van hun 'villages'wijn Cantayano, tot de meer terroir-gedreven, single-vineyard wijnen genaamd Majuelo del Chivitero, tot de traditionele  wijnen (crianza con flor), evenals de 'orange'wines en pét-nats zonder toegevoegde SO2.

De wijnen kunnen opgesplitst worden in twee series, enerzijds de iets klassiekere wijnen, maar toch zeer open-minded (of afhankelijk hoe je het bekijkt 'traditioneel'),  van ISAAC CANTALAPIEDRA VITICULTOR, op naam van de vader en wijnbouwer en het andere gamma, waarbij Manuel, de zoon en wijnmaker,  zijn grenzen en die van de wijngaarden, druiven en wij, proevers, opzoekt en aftast, MANUEL CANTALAPIEDRA.


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.