Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
La Gargantilla 2015

32,70

D.O.Ca. Rioja

Verpakking per 6

100% Garnacha, single vineyard, 12 maanden in Amerikaanse en Frans Allier eikenhouten vaten, 4.040 flessen.
De druiven werden in september 2015 manueel geoogst in het perceel 'La Gargantilla', een kleine wijngaard, die deel uitmaakt van Finca La Marquesada, gelegen op ongeveer 540 meter hoogte in de Ocón-Vallei (La Rioja).
De heersende temperatuurverschillen tussen nachtelijke koelte en droge hitte gedurende de dag hebben een gunstig effect op de aromaconcentratie en de kwaliteit van de druiven.

Vóór het plukken is er een zorgvuldige voorselectie in de wijngaard, zodat alleen de gezondste druiven, van de wijnstokken met de laagste opbrengst en grootste concentratie, die de minste hoeveelheid schaduw hebben gehad, worden geoogst.
Hoewel Garnacha lang de meest aangeplante blauwe druif is geweest in Spanje, heeft ze nooit dezelfde waardering gekregen dan de Tempranillo (momenteel het meest aangeplant) te beurt is gevallen.
Misschien brengt de bezorgdheid over de klimaatsverandering hier een kentering, want veel wijnmakers zijn opnieuw aan het experimenteren geslagen met deze druif vanwege haar goede resistentie aan droogte en hitte.

Reeds lang overtuigd van het grote potentieel, maakte Bodegas Valdemar al 30 jaar geleden waardevol pionierswerk voor het kwaliteitsniveau van vandaag. Zij waren bij de eersten die de variëteit Garnacha liet rijpen in houten vaten en hadden lange tijd een  schitterende mono-variëteitswijn Conde Valdemar Garnacha in hun gamma, en ook zij vonden het tijd voor een nieuwe opwaardering van deze wijn.
Tegenwoordig zijn de Garnachas van Bodegas Valdemar de boegbeelden van een hele regio. Bij La Gargantilla combineren de wijnmakers al hun ervaring in het omgaan met de autochtone druif tot een wijn van de absolute topklasse!

Intense en briljante, mooie heldere rode granaatkleur met een mooie, licht gekleurde fijne tranen.
Mooi vers rood fruit in de aanzet, zoals aardbei en framboos, moerbei, wat zoete drop, samen met verfijnde florale tonen, rozen en viooltjes, een elegante kruidige  nuances, zoals witte peper, 'garrigue'kruiden, kruidnagel, typisch voor de variëteit, en zelfs een vleugje munt...
Zijdeachtig, elegant en eveneens complex in de mond, aangename rijpe tannines, verfijnde zuren, kortem mooi evenwichtig met zeer mooie diepgang.
Een schitterende wijn met een rijke, beklijvende, lange en aanhoudende afdronk.

Mooi te combineren met een waaier van vleesgerechten, varkensvlees, lamsvlees of rundvlees, indien je wat kunt wachten en hem wat ouder drinkt, ook mooi bij oudere, zoutige kazen...
Nog erg jong, misschien best decanteren?

Bodegas Valdemar   Geef alle wijnen
Het familiebedrijf Bodegas Valdemar stamt uit 1889.
Midden jaren 80 was Conde de Valdemar één van de pioniers van de nieuwe wijnstijl in Rioja. De destijds volledig gerenoveerde bodega in Oyón was toen reeds één van de meest innovatieve, moderne in Rioja. .
De wijnkunde van het huis Bodega Valdemar wordt in de Rioja zeer hoog geschat en hun wijnen zijn dé referentie geworden. De fruitexpressie van hun wijnen is uniek voor Rioja. Zij oogsten enkel van eigen wijngaarden, vooral gelegen in Tudelilla (Rioja Baja), Cenicero (Rioja Alta) en Oyón (Rioja Alavesa).

In de Rioja neemt Bodegas Valdemar een unieke positie in. Niet alleen op gebied van zijn moderne infrastructuur maar op het gebied van de controle over het totale wijnmakingsproces. De meeste bodegas hun druiven af van kleine boeren, Bodegas Valdemar is echter één van de weinige wijnhuizen die werkt met uitsluitend druiven van de eigen wijngaarden (275 ha). Zo wordt een perfecte controle over de kwaliteit van det aangevoerde druiven verkregen. Niet alleen kan voortdurend worden gewaakt over de groeiende en rijpende druiven, maar vooral ook kan men zelf exact het moment van de oogst bepalen.
Vanwege een onenigheid binnen de familie gingen Jesús Martinez Bujanda en zijn jongere broer en zus in 2007 ieder hun eigen weg. Hierdoor verloor Bodega Valdemar het hogere gamma wijnen van de groep dat geproduceerd wordt op Finca Valpiedra.  Gonzalo Ortiz, toenmalig en huidig technisch directeur, bleef echter aan en breidde het gamma uit.

De oorspronkelijk CONDE VALDEMAR-gamma bestond uit de bekende witte 'fermentado en barrica', de  rode crianza, reserva en gran reserva , maar is recenter uitgebreid met een Garnacha, een basis witte en rosé wijn. Hun Conde de Valdemar oogst sinds jaren ereprijzen, ook internationaal.

In 2008 investeerde Jesús Martínez Bujanda, samen met zijn dochter Ana en zoon Carlos, opnieuw in een staaltje van technologie en intensief onderzoek voor de uitbouw van de nieuwe vleugel en de ontwikkeling van nieuwe wijnen voor het exclusiever INSPIRACIÓN gamma.
Een nieuwe wind waait in dit traditionele wijnhuis. Met een nieuw gamma wijnen 'Inspiración', waarbij ze autochtone druiven revaloriseren en de modernste vinificatietechnieken naar hun hand weten te zetten, staan ze opnieuw in de schijnwerpers van de hedendaagse wijncultuur.
Samen met het 25 jaar Jubileum huldigt Bodegas Valdemar de Bodega Inspiracion in. Alle details zijn nauwkeurig afgewogen: de handmatige selectie van de beste druiven, een computergestuurde temperatuurscontrole voorafgaand aan vergisting, een speciaal verwarmde ruimte voor de malolactische gisting in houten vaten, geslecteerd volgens soort. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten.


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.