Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Flor de Mata 2016

17,70

D.O. Alicante

Verpakking per 6

Moscatel de Alejandría en Merseguera,  3m schilmaceratie, 2 j crianza 'bajo velo de flor'
Druiven afkomstig van wijnstokken in de 'Salinas de Mata' een natuurpark in de buurt van Torrevieja, Het is een klein perceel gelegen direct aan de kust met zeer zandige en zilte gronden (de bodem is het resultaat van gefossiliseerde duinen, zeer arm aan organisch materiaal).
De wijnstokken worden geteeld met het maximale respect voor de natuurlijke en vegetatieve cycli, met  zo min mogelijk menselijke interventie. Het vinificatie- en vinificatieproces wordt ook op een natuurlijke manier uitgevoerd.

Dit is opnieuw een pure, minimale interventie'wijn en een duidelijke voorvechter van de ontwikkeling in Spanje naar meer elegante terroirgedreven stijlen uit Alicante, in het zuidoosten van Spanje.
Na de zeer zorgvuldige, manuele oogst, verblijvende druiven 3 maanden in amforen met schilcontact,  nadien wordt radicaal gekozen voor een opvoeding gedurende een twee-tal jaar 'bajo velo de flor' 'sous voile', wat deze wijn duidelijk een extra diminsie geeft! Deze wijn wordt slecht om de drie jaar gebotteld!

Mooi amberkleurige, 'cloudy'.
Zeer aangename, verfijnde aroma's van nootjes, honingraat, cederhouten sigarenkistjes, boenwas,..
Mooie, zeer rijke, verfijnde mond, nootjes, 'jerez'impressies, vrij hoge zuren, droog, ...
Frisse, complexe afdronk!

Uniek en levendig, karaktervolle wijn!
'Orange wine' van zeer hoog niveau, echte funky manier om oranje wijn te maken.
Gekoeld in volle zomer een musthave, maar ook tijdens de koudere wintermanden absoluut hartverwarmend.

Combineert zeer mooi met verfijnde visgerechten, allerhande kazen, gedroogde vleeswaren, foie gras, fijn kruidige gerechten,...


Vinessens - Casa Balaguer (BIO)   Geef alle wijnen

Alicante heeft een warm, vochtig, mediterraan klimaat dichtbij de kust, droog en continentaal wanneer meer landinwaarts. De appellatie kent twee sub regio's; het grootste deel ligt in de droge vallei van de Vinalopórivier, die zich uitstrekt achter de stad Alicante, hier is de stervariëteit de Monastrelldruif; een kleinere deel, dat sinds 1987 in de D.O. werd opgenomen, is La Marina Alta aan de noordkust, waar Moscateldruiven welig tieren in het warme en vochtige klimaat, met wijngaarden tot aan zee.


Vinessens, werd opgericht in 2007 door Andres Carull, de huidige directeur en zijn vrouw en hoofdoenoloog, Marta Ribera. Zij hebben de afgelopen jaren besteed aan het begrijpen en het perfectioneren van de kunst van het produceren van uitstekende wijnen van voornamelijk de inheemse druivensoort Monastrell (=Mourvèdre).

Het wijnhuis van Vinessens, gelegen in het landelijk en slaperige stadje, Villena in de D.O. Alicante, is een klein, door een familie gerund wijnhuis dat reeds vele jaren hun oude autochtone wijnstokken koestert, sommige zijn ondertussen meer dan 100 jaar oud.

 

Een jong en dynamisch team, vol passie en inzet, dat stoelend op zowel traditie en innovatieve technologie, met een diep respect voor het milieu, (het bestrijden van plagen en plagen met behulp van volledig ecologische methoden, zoals natuurlijke feromoonverwarringstechnieken), karaktervolle, eigentijdse 'Vinos de Autor' produceren - wijnen die persoonlijkheid weerspiegelen en die zijn geproduceerd met behulp van bijna volledig geactualiseerde ambachtelijke technieken.

 

Zeer recent kregen ze de vraag van een groots en zeer gerespecteerd wijnmaker uit dezelfde wijnregio, één van de grondleggers uit deze historische wijnregio van de productie van wijnen met autochtone druiven die het karakter van de 'terroir' weerspiegelen, Sr. Rafa Bernabé, om zijn project Casa Balaguer, dat hij in 2000 opstartte, over te nemen, gezien hij dit omwille van familiale redenen en gezondheidsproblemen zelf niet meer verder alleen kan beredderen.

 

De oorspronkelijke bodega bezit 56 ha, waarvan 24,5 hectare wijngaarden (voornamelijk oude 'en vaso' stokken) op de helling van de 'Sierra Salinas' met een hoogteligging tussen de 550 tot 700 meter boven de zeespiegel.

De wijnstokken zijn geworteld in kalkhoudende grond, zowel zandig als stenig en extreem laag in organisch materiaal. Het klimaat is mediterraan, maar heeft een continentale invloed met koud droge winters en extreem hete zomers. Een van de belangrijkste kenmerken van het klimaat is de extreme schommeling van de zomer in temperaturen tussen dag (waar temperaturen kunnen oplopen tot wel 40 °C) en nacht (waar ze kunnen dalen tot 13-15 °C). Dit proces bevordert de gestage rijping van druiven, behoud van aroma en evenwichtige zuurtegraad.

 

Het project Casa Balaguer, met een woning van begin 20ste eeuw, is gelegen op de weg van La Cañada naar Villena, in een goed verluchte vallei met microklimaat, in het noorden beschut door de Sierra de Morrón, in het zuiden door de Sierra de Villa, die deze koel houdt in de zomer en in de winter beschermd tegen vorst.

 

De wijngaard strekt zich uit over 40 hectare, de leeftijd van de wijnstokken varieert van 50 tot 70 jaar, vele wijnstokken zonder onderstam,  met zeer lage opbrengsten. (tussen 3000 en 3500 kg/ha), gesitueerd tussen de zee, waar de witte druiven groeien op zanderige gronden bij Torrevieja en meer landinwaarts op een grotere hoogte waar de blauwe druiven worden gekoesterd.

Ook hier is de autochtone Monastrell goed vertegenwoordigd, maar eveneens Garnacha, Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet), Moscatel, Meseguera, Rojal, Forcayat,... vinden we hier terug.

 

Traditie en natuur, staan hier hoog in het vaandel, stoelend op de oude technieken van landbouw en oenologie zonder het gebruik van nieuwe technologieën te onderschatten.

In de wijngaarden wordt goede beluchting uitgevoerd door op verschillende tijden van het jaar te snoeien om de opbrengst en kwaliteit van de druif te verbeteren, waardoor een luchtiger en gezonder milieu ontstaat. Organische preventiemaatregelen zoals ongediertebestrijding of besproeiing met een combinatie van zwavel en kaneelpoeder worden ook gebruikt. De teelt wordt uitgevoerd met het grootste respect voor het milieu, de bodem en de plant.

 

In het wijnhuis wordt tevens enorm veel tijd en moeite gespendeerd om de kwaliteit van elke druivensoort te garanderen. Druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig met de hand gesorteerd.

Druiven worden apart vergist afhankelijk van herkomst en oriëntatie in de wijngaard, de ondergrond waarin ze zijn geteeld, de kwaliteit en de stijl van de druif. Een ideologie die wordt doorgevoerd van de oogst tot rijping op vat.

De wijnen worden gerijpt in een reeks verschillende soorten vaten, variërend in zowel grootte als stijl. Franse, Amerikaanse, Russische, Oost-Europese en Spaanse eik, hoogkwalitatief en geroosterd in verschillende intensiteit, ook wordt er geëxperimenteerd met klei-amforen, genaamd 'tinajas'.

Hierbij wordt behoedzaam toegezien dat geen afbreuk wordt gedaan aan het fruitige en variëteits-karakter van de wijnen, en wordt steeds duur van de rijping op vat steeds zorgvuldig gecontroleerd en rigoureus gerespecteerd.

 

Voor de rest zijn de toegepaste methoden eenvoudig: geen gisten toegevoegd en waar mogelijk geen SO2 toegevoegd.

ast het volledige gamma van Casa Balaguer, heb ik ook niet kunnen weerstaan 'Salino' en 'Essens' van Vinessens op te nemen in het gamma!


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.