Op
een steenworp van Barcelona, net voorbij de Alt Penedès, gelegen in de
vallei van de rivier Anoia, vinden we Can Maciá, het landgoed waar de
wijnkelder en wijngaarden van Fermí Bohigas liggen.
Voorvaderen
van Jordi Casanovas richtten meer dan 600 jaar geleden Can Macià op,
één van de oudste ´fincas´ van Cataluña. De familie verbouwt er al meer
dan 400 jaar wijn in de enclave Conca de l'Anoia. Het is echter pas
vanaf 1936 dat het familiebedrijf haar beroemde cava op de markt brengt,
en pas sinds 1939 draagt het de naam ´Bohigas´, naar de toenmalige
eigenaar J.M. Bohigas Vives. In 1973 specialiseerde het wijnhuis zich
verder in de productie van cava en creëerde men de prestigieuze ´Brut
Nature´.
In
Can Maciá, op aanzienlijke hoogte en onder invloed van de rivier de
Anoia, liggen wijngaarden van de familie met de witte druivenrassen
Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Garnacha Blanca en Chardonnay. De bodega
cultiveert daarnaast ook de rode druivenrassen Trepat, Tempranillo,
Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Pinot Noir.
Tegenwoordig omvat het landgoed van
de familie 300 hectare, waarvan 110 verdeeld over twee afzonderlijke
wijngaarden, genaamd 'Can Maciá' en 'Can Batllevell', die beide hun
eigen kelders hebben. Van druiventeelt tot botteling, alle
Bohigas-wijnen komen van hun eigen landgoederen. De wijngaarden worden
biologisch geteeld en het landgoed is nu officieel biologisch verbouwd.
Voor de Cava-wijnen richt Bohigas zich op de historische en inheemse
variëteiten van Xarel-lo, Macabeo en Parellada voor wit en Trepat
voorde rosé.
Het landgoed is zeer beroemd om zijn Xarel-lo-wijnstokken die
een langdurige droesemrijping van de Cava's in de fles mogelijk maken
tijdens de tweede gisting. Gezien de nauwgezette zorg en aandacht voor
de Cava's - van wijngaard tot kelder tot fles, worden de wijnen
afgewerkt met lage doseringen (8g op de Reserva en 6g op de Rosat).
De
huidige eigenaar van vandaag is Jordi Casanovas Bohigas, die de
familietraditie voortzet van het produceren van kwaliteitswijnen van
100% op het landgoed gekweekte druiven.
Zijn dochter Maria Casanovas is
de wijnmaker.
In 2000 investeerden ze zwaar in de modernisering van hun
kelder in Can Maciá (de plaats van hun oorspronkelijke wijnmakerij),
waar ze traditioneel hun cava produceren en bottelen, evenals een aantal
stille wijnen.
Naast cava vinden we bij Fermí Bohigas ook rode
en witte wijnen (stille wijnen), geproduceerd in kleine aantallen.
De
rode kwaliteitswijnen rijpen naast de cava in de koele kelders, meer dan
10 meter onder de grond, onder de ideale constante temperatuur van
14°C.