Alicante heeft
een warm, vochtig, mediterraan klimaat dichtbij de kust, droog en continentaal
wanneer meer landinwaarts. De appellatie kent twee sub regio's; het grootste
deel ligt in de droge vallei van de Vinalopórivier, die zich uitstrekt achter
de stad Alicante, hier is de stervariëteit de Monastrelldruif; een kleinere
deel, dat sinds 1987 in de D.O. werd opgenomen, is La Marina Alta aan de
noordkust, waar Moscateldruiven welig tieren in het warme en vochtige klimaat,
met wijngaarden tot aan zee.
Vinessens, werd opgericht in 2007 door Andres Carull, de huidige directeur en zijn vrouw
en hoofdoenoloog, Marta Ribera. Zij hebben de afgelopen jaren besteed aan het
begrijpen en het perfectioneren van de kunst van het produceren van uitstekende
wijnen van voornamelijk de inheemse druivensoort Monastrell (=Mourvèdre).
Het wijnhuis van Vinessens, gelegen
in het landelijk en slaperige stadje, Villena in de D.O. Alicante, is een
klein, door een familie gerund wijnhuis dat reeds vele jaren hun oude
autochtone wijnstokken koestert, sommige zijn ondertussen meer dan 100 jaar
oud.
Een jong en dynamisch team, vol
passie en inzet, dat stoelend op zowel traditie en innovatieve technologie, met
een diep respect voor het milieu, (het bestrijden van plagen en plagen met
behulp van volledig ecologische methoden, zoals natuurlijke
feromoonverwarringstechnieken), karaktervolle, eigentijdse 'Vinos de Autor'
produceren - wijnen die persoonlijkheid weerspiegelen en die zijn geproduceerd
met behulp van bijna volledig geactualiseerde ambachtelijke technieken.
Zeer recent kregen ze de vraag van
een groots en zeer gerespecteerd wijnmaker uit dezelfde wijnregio, één van de
grondleggers uit deze historische wijnregio van de productie van wijnen met autochtone
druiven die het karakter van de 'terroir' weerspiegelen, Sr. Rafa Bernabé, om
zijn project Casa Balaguer, dat hij
in 2000 opstartte, over te nemen, gezien hij dit omwille van familiale redenen
en gezondheidsproblemen zelf niet meer verder alleen kan beredderen.
De oorspronkelijke bodega bezit 56
ha, waarvan 24,5 hectare wijngaarden (voornamelijk oude 'en vaso' stokken) op
de helling van de 'Sierra Salinas' met een hoogteligging tussen de 550 tot 700
meter boven de zeespiegel.
De wijnstokken zijn geworteld in
kalkhoudende grond, zowel zandig als stenig en extreem laag in organisch
materiaal. Het klimaat is mediterraan, maar heeft een continentale invloed met
koud droge winters en extreem hete zomers. Een van de belangrijkste kenmerken
van het klimaat is de extreme schommeling van de zomer in temperaturen tussen
dag (waar temperaturen kunnen oplopen tot wel 40 °C) en nacht (waar ze kunnen
dalen tot 13-15 °C). Dit proces bevordert de gestage rijping van druiven,
behoud van aroma en evenwichtige zuurtegraad.
Het project
Casa Balaguer, met een woning van begin 20ste eeuw, is gelegen op de
weg van La Cañada naar Villena, in een goed verluchte vallei met microklimaat, in
het noorden beschut door de Sierra de Morrón, in het zuiden door de Sierra de
Villa, die deze koel houdt in de zomer en in de winter beschermd tegen vorst.
De wijngaard strekt zich uit over 40 hectare, de
leeftijd van de wijnstokken varieert van 50 tot 70 jaar, vele wijnstokken zonder
onderstam, met zeer lage opbrengsten.
(tussen 3000 en 3500 kg/ha), gesitueerd tussen de
zee, waar de witte druiven groeien op zanderige gronden bij Torrevieja en meer
landinwaarts op een grotere hoogte waar de blauwe druiven worden gekoesterd.
Ook hier is de autochtone Monastrell goed vertegenwoordigd,
maar eveneens Garnacha, Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet), Moscatel,
Meseguera, Rojal, Forcayat,... vinden we hier terug.
Traditie en natuur, staan hier hoog
in het vaandel, stoelend op de oude technieken van landbouw en oenologie zonder
het gebruik van nieuwe technologieën te onderschatten.
In de wijngaarden wordt goede
beluchting uitgevoerd door op verschillende tijden van het jaar te snoeien om
de opbrengst en kwaliteit van de druif te verbeteren, waardoor een luchtiger en
gezonder milieu ontstaat. Organische preventiemaatregelen zoals
ongediertebestrijding of besproeiing met een combinatie van zwavel en
kaneelpoeder worden ook gebruikt. De teelt wordt uitgevoerd met het grootste
respect voor het milieu, de bodem en de plant.
In het wijnhuis wordt tevens enorm
veel tijd en moeite gespendeerd om de kwaliteit van elke druivensoort te
garanderen. Druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig met de hand
gesorteerd.
Druiven worden apart vergist
afhankelijk van herkomst en oriëntatie in de wijngaard, de ondergrond waarin ze
zijn geteeld, de kwaliteit en de stijl van de druif. Een ideologie die wordt
doorgevoerd van de oogst tot rijping op vat.
De wijnen worden gerijpt in een
reeks verschillende soorten vaten, variërend in zowel grootte als stijl. Franse,
Amerikaanse, Russische, Oost-Europese en Spaanse eik, hoogkwalitatief en
geroosterd in verschillende intensiteit, ook wordt er
geëxperimenteerd met klei-amforen, genaamd 'tinajas'.
Hierbij wordt behoedzaam toegezien
dat geen afbreuk wordt gedaan aan het fruitige en variëteits-karakter van de
wijnen, en wordt steeds duur van de rijping op vat steeds zorgvuldig
gecontroleerd en rigoureus gerespecteerd.
Voor de rest zijn de toegepaste methoden eenvoudig: geen gisten toegevoegd
en waar mogelijk geen SO2 toegevoegd.
ast het volledige gamma van Casa Balaguer, heb ik ook niet kunnen weerstaan 'Salino' en 'Essens' van Vinessens op te nemen in het gamma!